6 sezonowych produktów na jesień

October 1, 2019

W Hole In One zawsze staramy się dobierać świeże produkty od sprawdzonych producentów a menu komponować z jak największą ilośćią produktów sezonowych. Wykorzystanie naturalnie występujących w danym okresie warzyw i owoców to sekret doskonałej kuchni, pełnej wartości odżywczych, aromatów i doskonałego smaku. 

 

 

 

 

Dlaczego warto jeść produkty sezonowe? 

 

Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze i smaczniejsze od produktów sztucznie hodowanych lub mrożonych. Spożywanie produktów, które są krajowe i nie muszą przebyć długiego transportu jest nie tylko zdrowsze ale także przyjazne środowisku. Jednym z królujących obecnie trendów w gastronomii jest korzystanie z lokalnych dostawców i produktów występujących naturalnie w naszym otoczeniu.

Podsumowując jedząc sezonowo ratujesz środowisko, wspierasz lokalną przedsiębiorczość oraz dostarczasz organizmowi więcej witamin i minerałów! 

 

DYNIA 

 

Królową jesiennych produktów jest oczywiście dynia. To niskokaloryczne warzywo jest bardzo bogate w cynk. Jest także doskonałym źródłem białka i błonnika. Na rynku znajdziemy różne gatunki dyni. Warto poznać właściwości każdej z nich, żeby najlepiej dobrać rodzaj warzywa do przyrządzanej potrawy. W sklepach znajdziemy m.in. dynię hokkaido (nadającą się świetnie do sałatek czy gulaszu), piżmową (idealną do faszerowania), muszkatołową (którą można jeść także na surowo), makaronową (dodawaną często do sosów) czy ozdobną. 

 

GRZYBY 

 

Czy zastanawialiście się jakie właściwości zdrowotne posiadają grzyby? Oprócz doskonałego smaku mają także ogromną ilość witamin i przeciwutleniaczy. Przykładowo 100 gramów grzybów zaspokaja ponad 20 % dziennego zapotrzebowania w witaminy B5, B3 i B2! Kto by pomyślał, że grzyby to lekarze naszego organizmu! Komórki NK (natural killers), które znajdują się w grzybach, znajdują i niszczą szkodliwe, kancerogenne komórki! Oprócz tego grzyby mają działanie antyalergiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, wzmacniają nasz system immunologiczny chroniąc nas przed chorobami. 

 

 

ŚLIWKI 

 

Powidła ze śliwek z pewnością kojarzą nam się ze smakiem dzieciństwa. Te aromatyczne owoce działają wspaniale na układ trawienny i zawierają dużą ilość witaminy A oraz żelaza.

 

WINOGRONA

 

Polskie winogrona znajdziemy w okresie od sierpnia do października. Te owoce to naturalne przeciwutleniacze, a ekstrakt z nich zabija komórki rakowe. W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet osobny dział dla leczenia opartego o winogrona, sok z winogron a nawet wino - nosi on nazwę ampeloterapia.

 

BAKŁAŻAN 

 

Bakłażan zalecany jest osobom z podwyższonym cholesterolem, gdyż pomaga w chorobach serca i mioażdżycy. Jest źródłem wielu składników takich jak wapń, potas i żelazo. Bakłażan jest też bogaty w witaminy: A, C i te z grupy B. Ciekawostką jest, że bakłażan jest uważany za afrodyzjak. 

 

RYBY

 

Jesień to także świetny czas na połów ryb od lokalnych dostawców. Ryby pieczone i wędzone to doskonałe źródło dobrych kwasów tłuszczowych - omega-3.  Organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć, dlatego musimy je regularnie dostarczać z pożywieniem. Z tego względu zalecane jest spożycie ryb około 2 razy w tygodniu. 

 

Zapraszamy do Restauracji Hole In One na pyszne dania sezonowe, skomponowane z lokalnych produktów, owoców i warzyw. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Planowanie wesela

January 13, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts

February 18, 2019

September 28, 2018

August 31, 2018

Please reload

Archive